Nieuwe luxe bebouwing en de verkoop van sociale huurwoningen hebben de bevolkingssamenstelling van stadsdeel Noord ingrijpend veranderd, wat heeft geleid tot groeiende tegenstellingen. In Tuindorp Nieuwendam blijft de wijk echter gespaard van nieuwbouw vanwege de status van beschermd stadsgezicht, waardoor deze veranderingen op het eerste gezicht nauwelijks opvallen. Toch voltrekt zich achter de gevels een duidelijke maatschappelijke verschuiving: de traditionele Noordeling maakt steeds meer plaats voor een nieuwe generatie bewoners.
Wat betekent deze verandering voor de bewoners van Tuindorp Nieuwendam? Hoe ervaren zij deze maatschappelijke transformatie? Zijn ze tevreden, of denken ze dat het vroeger beter was? Kan iedereen hier blijven wonen, of voelen sommigen zich genoodzaakt te verhuizen? En in hoeverre tast de onstuitbare economische ontwikkeling de ziel van deze wijk aan? Of ontstaat er juist een nieuwe verbinding tussen de oudere en nieuwe bewoners?
Ik woon inmiddels vier jaar aan de rand van deze wijk. Na mijn verhuizing raakte ik al snel gefascineerd door de mensen, scootmobiels, Canta's, driewielers en de vele honden die dagelijks onder mijn balkon voorbij kwamen. Het duurde niet lang voordat ik besloot dat deze buurt de komende jaren mijn werkgebied zou worden. Zo werd het uitzicht vanuit mijn nieuwe woning de inspiratiebron voor dit foto- en filmproject, en heb ik meer dan drie jaar gewerkt aan 'Mijn Noord'. In deze periode heb ik ongeveer 90 bewoners uit de wijk gevraagd of ik hen in hun eigen omgeving mocht fotograferen en/of filmen en naar hun verhaal mocht luisteren.
In dit project worden bewoners van de wijk Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam-Noord van dichtbij gevolgd, waardoor je als kijker wordt meegenomen in de wereld van de Noorderlingen. Deze bewoners delen op hun eigen, unieke manier wat er speelt in hun leven en in de wijk. Met humor en een flinke dosis Amsterdamse directheid worden persoonlijke verhalen verteld over liefde, verlies, eenzaamheid en dromen. Daarbij komen ook actuele thema's aan bod, zoals de veranderingen in de wijk. Het resultaat is een caleidoscopisch beeld van het leven en de opvattingen van verschillende generaties bewoners. In de documentaire ligt de nadruk op de oudere noorderling. Voor deze groep heeft Amsterdam-Noord een ingrijpende metamorfose ondergaan.
Het project is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Noordmakers, Stadsdeel Amsterdam Noord, Steunfonds Pictoright, Stichting Buuf & Buur, vrijwilligers uit de wijk en meerdere giften.